Sojonez
Ten przepis zachwycił mnie podczas grudniowych warsztatów kulinarnych z Wegan nerd. Dania, które tam przygotowywaliśmy totalnie mnie zachwyciły. Coraz częściej łapię się na tym jak bardzo zmieniają się moje nawyki żywieniowe, jak kuchnia wegetariańska czy wegańska nieustanie mnie zachwyca. Sojonez totalnie rozwalił moje kubki smakowe, bo w smaku niczym nie różni się od tradycyjnego majonezu, zaryzykuję, że jest nawet smaczniejszy :) Warto zrobić samemu w domu i zaskoczyć wszystkich, podając np. sałatkę jarzynową z wegańskim majonezem, nie pożałujecie, bo to naprawdę jest coś!
Przepis pochodzi z książki kucharskiej: Wegan nerd Moja roślinna kuchnia.
SKŁADNIKI (jeden słoik):
150 ml napoju sojowego (najlepiej
o składzie: woda, ziarna soi (9-11%), sól, ja kupuję w Rossmanie)
2 łyżeczki musztardy najlepiej
sarepskiej
2 łyżki octu jabłkowego
¼ łyżeczki soli kala namak (można
pominąć, do kupienia w Auchan)
ok. 200-300 ml oleju rzepakowego
(lub więcej)
sól, pieprz, cukier do smaku
WYKONANIE:
Napój sojowy wlać do wysokiego
naczynia, dodać musztardę i ocet, zacząć blendować i jednocześnie dolewać ocet,
aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku.
Przełożyć do słoika i trzymać do
5 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz