Zupa krem ze świeżej brukselki

Zupa dla smakoszy brukselki. Jest to specyficzne warzywko, o specyficznym smaku, ale bardzo zdrowe, zawiera dużo błonnika, żelaza, czy cynku, a to nie wszystko posiada między innymi takie witaminy jak: A, C czy B1, B2,B9 i jest polecana przez dietetyków, ma tylko 42kcal w 100g. Wzmacnia odporność organizmu, wspomaga pracę układu pokarmowego, ma działanie przeciw zapalne, przeciw bakteryjne, czy przeciw wirusowe. Taka mała, a ile może:) Myślę, że przekonałam, dlaczego warto jeść brukselkę. Ja proponuję pyszną zupę właśnie z jej użyciem, zainspirowaną przepisem Magdy Gessler, która jest idealna na jesienne obiady :)

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
0,5kg świeżej brukselki
2 małe lub 1 średni ziemniak
1/4 łyżeczki kminku (może być mielony)
1 frankfurterek, albo inna wędzona kiełbaska do gotowania (można pominąć, albo zastąpić grzankami)
sól, pieprz

WYKONANIE:
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liść, myjemy, przekrawamy na pół, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aż pokryje ona brukselki. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na kostkę, albo mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z brukselką, wsypijemy kminek i całość zagotowujemy, gotujemy 25-30 minut do miękkości warzyw. Kiełbasę kroimy na cienkie plasterki i smażymy na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, aż zrobią się z nich skwarki. Gdy warzywa będą miękkie blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy kiełbasowymi skwarkami. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty