Pasta z avocado i tuńczyka
Pasta jest pyszna lekka, a co najważniejsze posiada bardzo zdrowe avocado:) Avocado po polsku to smaczliwka jest źródłem błonnika zawiera tylko 0,4g cukru, a co ważne jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe - czyli te dobre dla naszego organizmu :) Oprócz tego znajdziemy tu takie witaminy jak A, B1, B2, C, E, PP oraz K, a także kwas foliowy oraz wapń, potas i fosfor :) I jak tu go nie lubić :) W paście tej znajdziemy również tuńczyka i czosnek - jednym słowem samo zdrowie :)
SKŁADNIKI:
1 średnie avocado
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 średni ząbek czosnku
sól (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Avocado myjemy, przecinamy na pół wzdłuż pestki, obieramy ze skórki (najcieniej jak się da, najczęściej sama schodzi) i kroimy na mniejsze plasterki. Blendujemy lub rozgniatamy widelcem, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Tuńczyka odcedzamy i dodajemy do avocado. Przeciskamy przez praskę czosnek i całość mieszamy, można doprawić do smaku solą, ja tego nie robię, ponieważ dla mnie nie jest to konieczne. Smarujemy kanapki i smacznego :) (na drugim zdjęciu kanapka na chlebie na kwasie chlebowym)
SKŁADNIKI:
1 średnie avocado
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 średni ząbek czosnku
sól (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Avocado myjemy, przecinamy na pół wzdłuż pestki, obieramy ze skórki (najcieniej jak się da, najczęściej sama schodzi) i kroimy na mniejsze plasterki. Blendujemy lub rozgniatamy widelcem, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Tuńczyka odcedzamy i dodajemy do avocado. Przeciskamy przez praskę czosnek i całość mieszamy, można doprawić do smaku solą, ja tego nie robię, ponieważ dla mnie nie jest to konieczne. Smarujemy kanapki i smacznego :) (na drugim zdjęciu kanapka na chlebie na kwasie chlebowym)
Komentarze
Prześlij komentarz