Pełnoziarniste czekoladowe ciasteczka z migdałami
Czyli ostatni mój hit i odkrycie :) Co tu dużo pisać, skosztujcie, a nie pożałujecie :D Ciastka są chrupiące, mają w sobie pełnoziarnistą mąkę, migdały i nutellę i cóż więcej trzeba do szczęścia na jesienne/zimowe długie wieczory... Oki jeszcze kubka ciepłego kakao :D Polecam Wam bardzo, bo:
a. są szybkie do zrobienia
b. są łatwe do zrobienia
c. są przepyszne - i to najważniejszy punkt tak myślę :)
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com, ale został nieco zmodyfikowany.
SKŁADNIKI (na ok. 35 ciasteczek):
1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
115g masła (o temperaturze pokojowej)
115g nutelli (o temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego
1 średnie jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
2 garście (ok.30g) pokruszonych migdałów (obranych ze skórki)
WYKONANIE:
W misie miksera umieszczamy masło oraz nutellę, miksujemy, aż powstanie jednorodny krem, dodajemy cukier i dalej ucieramy, dodajemy jajko oraz ekstrakt z wanilii. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia oraz solą i wszystko delikatnie ucieramy mikserem, dodajemy migdały i jeszcze chwilę ucieramy, aż składniki się połączą. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na 30 - 45 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, które spłaszczamy (na grubość ok. 0,5 cm) i układamy w dość sporych (ok 2cm) odstępach, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy 13 minut w temperaturze 180 st.C. Studzimy na kratce. Smacznego :)
a. są szybkie do zrobienia
b. są łatwe do zrobienia
c. są przepyszne - i to najważniejszy punkt tak myślę :)
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com, ale został nieco zmodyfikowany.
SKŁADNIKI (na ok. 35 ciasteczek):
1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
115g masła (o temperaturze pokojowej)
115g nutelli (o temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego
1 średnie jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
2 garście (ok.30g) pokruszonych migdałów (obranych ze skórki)
WYKONANIE:
W misie miksera umieszczamy masło oraz nutellę, miksujemy, aż powstanie jednorodny krem, dodajemy cukier i dalej ucieramy, dodajemy jajko oraz ekstrakt z wanilii. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia oraz solą i wszystko delikatnie ucieramy mikserem, dodajemy migdały i jeszcze chwilę ucieramy, aż składniki się połączą. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na 30 - 45 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, które spłaszczamy (na grubość ok. 0,5 cm) i układamy w dość sporych (ok 2cm) odstępach, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy 13 minut w temperaturze 180 st.C. Studzimy na kratce. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz