Omlet z fasolką szparagową i sosem pietruszkowym

Omlet jest szybki w zrobieniu, przez co doskonale sprawdza się jako szybki obiad. Dopełnieniem są fasolki szparagowe gotowane na parze i sos pietruszkowy :) Serdecznie polecam :)

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
4 duże jajka
8 plasterków dobrej wędzonej szynki pokrojonej w paseczki (opcjonalnie)
1 opakowanie mrożonej lub 400g świeżej fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
1 kopiasta łyżka masła
2 łyżki mąki
250 ml mleka
posiekany pęczek pietruszki
sól, pieprz

WYKONANIE:
Gotujemy fasolki świeże pół godziny obrane z końcówek, a mrożone 8-10 minut, albo na parze przez 8-10 minut. W rondlu roztapiamy masła dodajemy mąkę i chwilę smażymy mieszając, aż mąka lekko się zarumieni wlewamy połowę ilości mleka mieszamy i dolewamy taką ilość mleka, aż otrzymamy pożądaną gęstość sosu. Dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na suchej patelni o nieprzywierającej powierzchni podsmażamy połowę szynki i gdy będzie złocista wlewamy 2 roztrzepane widelcem jajka i smażymy ok. 2 minut na średnim ogniu i obracamy na drugą stronę smażymy również 2 minuty. Omlet zsuwamy na talerz, na połowie rozkładamy rozkładamy połowę ilości fasolek i polewamy dowolną ilością sosu. Drugi omlet robimy tak samo. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty