Świąteczne pierniczki

Pierniczki są delikatne, pachnące świętami i lekko kruche. Można je lukrować jak się chce, czekoladą, lukrem cytrynowym, czy królewskim. A dodatkowym atutem jest fakt, że w całym domu pachnie pięknie świętami :)
Przepis pochodzi z kuchni Lidla

SKŁADNIKI:

CIASTO:
250g miodu
250g cukru brązowego
100g masła
600g mąki
10g przyprawy do piernika
2 średnie jajka
5g sody
10g kakao

LUKIER:
1 białko
ok. 1 szklanki cukru pudru (i na pewno więcej)

WYKONANIE:

CIASTO:
Miód i masło przekładamy do rondla i podgrzewamy, aż składniki się połączą. W misce mieszamy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier, dodajemy jajka i rozpuszczone masło z miodem. Wszystko dokładnie zagniatamy i formujemy kulkę, którą owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 doby. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3mm i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Układamy je w ok. 1cm odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 8 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

LUKIER:
Białko wraz z cukrem mieszamy i dodajemy cukru tak długo, aż powstanie nam lukier o pożądanej gęstości. Lukrujemy i przyozdabiamy pierniczki według uznania. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty