Piernik bananowy
Piernik z dodatkiem bananów? Wydawałoby się to dziwnym połączeniem, a jednak :) Smak jest rewelacyjny, bardzo "piernikowy" i przyjemnie "mokry" od bananów. Polecam, gorąco na święta, bo jest bardzo świąteczny i błyskawiczny w wykonaniu.
Przepis pochodzi z mojewypieki.com
SKŁADNIKI:
CIASTO:
280g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
4 łyżeczki przyprawy do piernika
100g jasnego brązowego cukru
60ml oleju (4 łyżki)
4 łyżki płynnego miodu
3 jajka
4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 średniej wielkości dojrzałe banany
100g rodzynek
2 łyżki kakao
POLEWA CZEKOLADOWA:
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki gotującej się wody
kokos
WYKONANIE:
CIASTO:
Mąkę, sodę, przyprawę do piernika, imbir, cukier oraz kakao mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy miód, olej, jajka oraz sok z pomarańczy, wlewamy do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Rodzynki płuczemy, banany miksujemy blenderem na "papkę", dodajemy do ciasta i krótko mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Wlewamy na blaszkę o wymiarach 37*25 (normalna forma na biszkopt) i pieczemy 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Zagotowujemy wodę, masło rozpuszczamy, wsypujemy cukier puder oraz kakao i mieszamy, aż składniki połączą się ze sobą, w razie rozwarstwienia się polewy dolewamy odrobinę wody i mieszamy. Polewamy ciasto i obsypujemy kokosem.
Smacznego :)
Przepis pochodzi z mojewypieki.com
SKŁADNIKI:
CIASTO:
280g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
4 łyżeczki przyprawy do piernika
100g jasnego brązowego cukru
60ml oleju (4 łyżki)
4 łyżki płynnego miodu
3 jajka
4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 średniej wielkości dojrzałe banany
100g rodzynek
2 łyżki kakao
POLEWA CZEKOLADOWA:
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki gotującej się wody
kokos
WYKONANIE:
CIASTO:
Mąkę, sodę, przyprawę do piernika, imbir, cukier oraz kakao mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy miód, olej, jajka oraz sok z pomarańczy, wlewamy do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Rodzynki płuczemy, banany miksujemy blenderem na "papkę", dodajemy do ciasta i krótko mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Wlewamy na blaszkę o wymiarach 37*25 (normalna forma na biszkopt) i pieczemy 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Zagotowujemy wodę, masło rozpuszczamy, wsypujemy cukier puder oraz kakao i mieszamy, aż składniki połączą się ze sobą, w razie rozwarstwienia się polewy dolewamy odrobinę wody i mieszamy. Polewamy ciasto i obsypujemy kokosem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz