Budyń z kaszy jaglanej - jaglanka

Jest to rewelacyjne w 100% wegetariańskie danie, delikatne, lekko słodzone miodem i bananem, a do tego kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym. Podsumowując: doskonałe na dobry dzień lub dobry wieczór, albo na podwieczorek, dobre dla maluchów jak i dużych łasuchów:) A smak: bananowo-kokosowa chwila relaksu :)
Przepis pochodzi z: www.kwestiasmaku.com 

SKŁADNIKI:
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
1 średni banan

WYKONANIE:
Odmierzamy 1/2 szklanki mleka kokosowego i odstawiamy, resztę przekładamy do rondelka z nieprzywierającą powłoką i dolewamy ok. 1/4 szklanki wody. Kaszę odmierzmy płuczemy na sitku zimną wodą, następnie płuczemy wrzącą wodo i znowu zimną - aby usunąć nieprzyjemny smak kaszy. Mleko kokosowe z wodą zagotowujemy i wsypujemy kaszę. Gotujmy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, przez ok. 15 minut, aż będzie miękka. Do miski wlewamy odmierzone wcześniej mleko kokosowe, sok z cytryny, miód, banana obieramy, kroimy na plasterki i dodajemy do miski i wszystko blendujemy, dodajemy ugotowaną kaszę i dalej blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Przekładamy do miseczek i studzimy. Podajemy z dowolnym owocem np. z potartym jabłkiem, malinami albo truskawkami. Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty