Zupa z cieciorki z pomidorami i rozmarynem

Pyszna zupa krem z cieciorki, z delikatną pomidorową i rozmarynową nutą i pysznymi chrupiącymi grzankami. Warto wypróbować ten przepis, bo jest szybki i wykwintny, a to lubimy najbardziej ;D Polecam. 
Przepis pochodzi z www. kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI (dla 4 osób):
1 puszka cieciorki
2 ząbki czosnku
1/2 średniej cebuli
szczypta rozmarynu
paczka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody (lub tyle by uzyskać pożądaną gęstość)
2 łyżki oleju
sól, pieprz
natka pietruszki (świeża lub suszona)
bułka lub chleb na grzanki
jogurt grecki (opcjonalnie do wystroju)

WYKONANIE:
Czosnek i cebulę kroimy na kostkę i podsmażamy chwilę na oleju dodajemy rozmaryn i pomidory mieszamy całość i dodajemy wodę, czekamy aż się zagotuje i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Chleb lub bułkę kroimy na kostkę i pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 st. C do momentu, aż chleb/ bułka się zezłocą, pilnujemy, żeby się nie spaliły. Do pomidorów dodajemy odcedzoną cieciorkę oraz pietruszkę i gotujemy jeszcze 5 minut po tym czasie wszytko blendujemy doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy do talerzy, dodajemy kleks z jogurtu i grzanki. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty