Bezglutenowe, wegetariańskie brownie jaglane

Kasza jaglana w cieście, jak to możliwe? A no możliwe, oto dowód :) Składnikiem tego ciasta jest kasza jaglana i kilka innych dobroczynnych składników. Całość przygotowania zajmuje ok. 20 minut, a w dodatku 15 minut to czas gotowania kaszy :) Wykonanie to połączenie wszystkich składników za pomocą blendera i już, potem tylko wystarczy upiec, wystudzić i rozkoszować się smakiem pysznego, lekko wilgotnego, pełnego czekoladowego smaku ciasta :) Wypróbujcie koniecznie, bo naprawdę warto :)
Przepis pochodzi z mojewypieki.com

SKŁADNIKI (na kwadratową blaszkę):
1 szklanka wody
0,5 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
50 ml oleju (można użyć kokosowego)
0,5 szklanki śmietany kremówki (30%)
3/4 szklanki brązowego cukru
0,5 szklanki kakao
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (gdy brownie ma być bezglutenowe należy użyć bezglutenowego proszku do pieczenia)
0,5 szklanki orzechów włoskich lub pekan

WYKONANIE:
Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, następnie zalewamy wrzątkiem (zapobiegnie to gorzkiemu posmakowi kaszy). W rondelku doprowadzamy do wrzenia szklankę wody z szczyptą solą i gdy już wrze wsypujemy wypłukaną kaszę, gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby kasza się nie przypaliła. Lekko studzimy. Do miski wsypujemy kaszę, dodajemy olej, śmietanę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i jajka. Całość blendujemy na gładką masę. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia, kwadratowej formy i układamy delikatnie na wierzchu ciasta połówki orzechów. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez 40-45 minut do "suchego patyczka". Studzimy, a następnie zjadamy. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty