Strucla z serem
Uwielbiam drożdżowe ciasta, a w szczególności te domowe. Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na klasyczną, choć trochę zakręconą struclę z serem :) Doskonale sprawdzi się jako podwieczorek, drugie śniadanie lub podczas wycieczki jako przekąska. Pięknie się prezentuje, więc będzie hitem na stole podczas rodzinnych spotkań. Serdecznie zachęcam Was do wypróbowania :)
Inspiracja z mojewypieki.com
SKŁADNIKI:
CIASTO:
230g mąki pszennej (typ 550)
14g świeżych drożdży
2 żółtka
30g cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
50 g masła
125 ml mleka
SER:
400g białego sera (np. Mój ulubiony lub Imperial, ser powinien być gładki, bez grudek, ewentualnie mielimy sami trzykrotnie)
1 żółtko
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
skórka otarta z cytryny
0,5 szklanki rodzynek
WYKONANIE:
Mleko wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże i dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. W rondelku rozpuszczamy masło. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, żółtka, resztę cukru, cukier z wanilią oraz masło, całość wyrabiamy na elastyczne ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.
W między czasie przygotowujemy ser. Do sera dodajemy żółtko, cukier puder, cukier z wanilią oraz otartą skórkę z cytryny i całość dokładnie mieszamy, pod koniec dodajemy rodzynki.
Gdy ciasto urośnie, wykładamy je na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na prostokąt wykładamy ser, zostawiając ramkę o grubości ok 1,5 cm - zapobiegnie to wycieknięciu masy serowej. Zwijamy jak naleśniki, wzdłuż dłuższego boku, łączenie zostawiamy na dole, a końce zwijamy pod spód - ma to zapobiec wyciekaniu masy. Gdy strucla jest już zwinięta przecinamy ją na pół nie przecinając do końca (zostawiamy ok. 3 cm) i zaplatamy warkocz, uważając, by za mocno nie ściskać strucli. Końce łączymy ze sobą. Przekładamy struclę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy lekko białkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 40-50 minut - sprawdzamy, czy ciasto jest złoto brązowe zarówno z wierzchu jaki i od spodu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub samo. Smacznego :)
Inspiracja z mojewypieki.com
SKŁADNIKI:
CIASTO:
230g mąki pszennej (typ 550)
14g świeżych drożdży
2 żółtka
30g cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
50 g masła
125 ml mleka
SER:
400g białego sera (np. Mój ulubiony lub Imperial, ser powinien być gładki, bez grudek, ewentualnie mielimy sami trzykrotnie)
1 żółtko
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
skórka otarta z cytryny
0,5 szklanki rodzynek
WYKONANIE:
Mleko wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże i dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. W rondelku rozpuszczamy masło. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, żółtka, resztę cukru, cukier z wanilią oraz masło, całość wyrabiamy na elastyczne ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.
W między czasie przygotowujemy ser. Do sera dodajemy żółtko, cukier puder, cukier z wanilią oraz otartą skórkę z cytryny i całość dokładnie mieszamy, pod koniec dodajemy rodzynki.
Gdy ciasto urośnie, wykładamy je na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na prostokąt wykładamy ser, zostawiając ramkę o grubości ok 1,5 cm - zapobiegnie to wycieknięciu masy serowej. Zwijamy jak naleśniki, wzdłuż dłuższego boku, łączenie zostawiamy na dole, a końce zwijamy pod spód - ma to zapobiec wyciekaniu masy. Gdy strucla jest już zwinięta przecinamy ją na pół nie przecinając do końca (zostawiamy ok. 3 cm) i zaplatamy warkocz, uważając, by za mocno nie ściskać strucli. Końce łączymy ze sobą. Przekładamy struclę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy lekko białkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 40-50 minut - sprawdzamy, czy ciasto jest złoto brązowe zarówno z wierzchu jaki i od spodu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub samo. Smacznego :)




Komentarze
Prześlij komentarz