Bułki pszenne
Długo szukałam idealnego przepisu na bułki, takie jak z piekarni - chrupiące, puszyste w środku, aromatyczne i po prostu pyszne. Okazało się, że da się zrobić takie w domu, dzięki temu przepisowi :) Można zrobić je na kolację lub na śniadanko, wtedy będą już trochę mniej chrupkie, ale nie stracą na smaku, a do tego są uniwersalne, nadają się na słodko jak i na słono :) Serdecznie polecam, bo smakują, wyglądają i pachną jak te z przedziałkiem, które kupujemy w piekarni. Polecam serdecznie, bo robią wrażenie, a ich wykonanie jest bardzo proste i przyjemne, a ten zapach roznoszący się po kuchni bezcenny. Warto wypróbować i delektować się pysznym domowym pieczywem w domu :)
Przepis pochodzi z cynamonowypyl.blox.pl
SKŁADNIKI (na 9-10 dużych bułek):
700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
400 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka masła
1 jajko
WYKONANIE:
Do letniej wody wkruszamy drożdże, dodajemy masło, cukier i sól, całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być gładkie i elastyczne, wyrabianie zajmie ok. 5-10 minut. Ciasto zostawiamy w misce, przykrytej ręczniczkiem i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9-10 części i formujemy bułeczki tworząc z nich owale, które układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. 10 minut przed końcem wyrastania bułek rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C i na dno wkładamy formę lub naczynie żaroodporne z wodą (jest to ważne, ponieważ nada bułką chrupkość). W wyrośniętych bułkach robimy przedziałek, nożem dzielimy bułkę na pół w węższej części, ale nie przecinamy do końca. Ważne jest, żeby bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka to nada im złoty kolor i to że będą miały śliczną skórkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż bułki będą miały złoty kolor. Studzimy na kratce i zimne podajemy z czym tylko chcemy. Smacznego :)
Przepis pochodzi z cynamonowypyl.blox.pl
SKŁADNIKI (na 9-10 dużych bułek):
700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
400 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka masła
1 jajko
WYKONANIE:
Do letniej wody wkruszamy drożdże, dodajemy masło, cukier i sól, całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być gładkie i elastyczne, wyrabianie zajmie ok. 5-10 minut. Ciasto zostawiamy w misce, przykrytej ręczniczkiem i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9-10 części i formujemy bułeczki tworząc z nich owale, które układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. 10 minut przed końcem wyrastania bułek rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C i na dno wkładamy formę lub naczynie żaroodporne z wodą (jest to ważne, ponieważ nada bułką chrupkość). W wyrośniętych bułkach robimy przedziałek, nożem dzielimy bułkę na pół w węższej części, ale nie przecinamy do końca. Ważne jest, żeby bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka to nada im złoty kolor i to że będą miały śliczną skórkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż bułki będą miały złoty kolor. Studzimy na kratce i zimne podajemy z czym tylko chcemy. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz