Kulki rumowe z przepisu mojej Mamy

Najlepsze małe deserki jakie istnieją :) łączą w sobie rumowe rodzynki, czekoladę, migdały i to wszystko zatopione w pysznej, puszystej masie. Można do nich użyć suchego ciasta np. babki, która została z Świąt, albo świeżo upieczonego biszkoptu. Wszystko łączymy w jedną masę, formujemy kulki, obtaczamy w kokosie i po schłodzeniu delektujemy się smakiem do kawy lub herbaty ;)
Idealne na imprezy i spotkania, można je zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce. Polecam Wam bardzo serdecznie te pyszności, bo jak raz spróbujecie to będziecie je robić często :)

SKŁADNIKI (ok. 40 kulek wielkości orzecha włoskiego)
BISZKOPT Z 4 JAJEK (lub równowartość w postaci suchego ciasta np. babki drożdżowej, ale nie sucharków):
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:
100 g rodzynek (dzień wcześniej umieszczamy w słoiku lub pojemniku z przykrywką i zalewamy rumem (najlepiej ciemnym) aż całkowicie zakryje on rodzynki, lejemy go taką ilość aż będzie wystawał ok. 0,5 cm nad rodzynkami)
100 g migdałów słupków lub płatków
100 g czekolady deserowej pokrojonej w małe kawałki
100 g miękkiego masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao

WYKONANIE:
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i ubijamy, aż cały cukier się rozpuści. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas ubijając. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do masy i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 minut. Całkowicie studzimy. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej.

KULKI:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i kakao. Biszkopt lub ciasto pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masła. Rodzynki wraz z rumem dodać do biszkoptu i zagnieść całość na gładką masę, tak, żeby nie było czuć kawałków ciasta. Dodać czekoladę oraz migdały i ponownie wszystko razem wymieszać, tak żeby powstała nam gładka masa, którą się da formować, jeżeli będzie za rzadka dodać kokos, jeżeli za suche dodać trochę rumu. Masa musi dać się formować, ale się nie rozpadać - musi być konsystencji plasteliny. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w kokosie. Gotowe kulki wkładamy do lodówki na całą noc lub na kilka godzin, żeby stężały. Następnie delektujemy się smakiem kuleczek. Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty