Konserwowa papryka

Jesień zbliża się coraz bardziej i w związku z tym warto zachować trochę wakacyjnych pyszności w słoikach :) Papryka konserwowa, to świetny dodatek do obiadu, kolacji czy kanapek. Watro zwrócić uwagę na składniki, które do słoików będziemy wkładać, muszą być bardzo dobrej jakości, ponieważ inaczej nasza praca pójdzie na marne, a słoiki nie wytrzymają zimy. Paprykę można zarobić w  wersji łagodnej lub pikantnej (tu dodajemy plaster lub więcej papryki chili). Oprócz papryki w słoiku mamy również konserwową marchew, którą również możemy wykorzystać :) Smacznego :)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI (3 słoiki po 500 ml):
2 duże papryki czerwone
6 plasterków cebuli
6 ząbków czosnku
1 mała marchewka
1 papryczka chili (w wersji ostrej)
3 łyżki oleju

PRZYPRAWY:
3 łyżeczek białej gorczycy
6 małych listków laurowych
9 ziarenek ziela angielskiego
15 ziarenek czarnego pieprzu

ZALEWA:
2,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
mniej niż połowa szklanki cukru
1/8 szklanki soli

WYKONANIE:
Słoiki i pokrywki umyć, wyparzyć (najlepiej zalać wrzącą wodą i chwilę poczekać lub wyparzyć w piekarniku w 100 st C przez 30 minut) i wysuszyć.
Z papryki usunąć gniazda nasienne i ogonki, pokroić na kawałki ok. 4 cm lub jakie chcemy. Cebulę obrać i pokroić na plastry. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki.
W słoiku umieścić: plaster cebuli na dnie, 2 ząbki czosnku i ok. 4-5 plastrów marchewki, następnie układamy paprykę (i paprykę chili), na wierzch kładziemy plaster cebuli i tak postępujemy z następnymi słoikami. Jeżeli zostanie nam marchewki to rozdzielamy ją pomiędzy słoiki jeżeli mamy miejsce.
Do każdego słoika dodajemy: 1 łyżeczkę gorczycy, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu.
W garnku pod przykryciem zagotowujemy składniki zalewy. Wrzącą zalewą zalewamy papryki i szybko, dokładnie zakręcamy słoiki. W dużym garnku (takim, w którym zmieszczą się słoiki) zagotowujemy wodę na dno wkładamy 2 złożone listki ręcznika papierowego. Gdy woda jest już ciepła wkładamy słoiki i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień tak żeby woda cały czas się gotowała i pasteryzujemy słoiki przez 10 minut. Po tym czasie chwilę czekamy i ostrożnie wyciągamy słoiki. Odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia, przykryte ręcznikiem. Gdy ostygną, chowamy do spiżarni i zajadamy się domową konserwową papryką, smacznego :)

Komentarze

Popularne posty