Zakręcony chlebek

Gwarantuję, że chlebek ten zagości na waszych stołach :) w szczególności sprawi radość dzieciakom, kto nie chciałby mieć kanapki do szkoły z takim zwariowanym chlebkiem? Jest miękki, puszysty z chrupiącą skórką. Robi się go na maślance. To kolejny szybki przepis na domowe pieczywo. Jego ogromna zaleta to fakt, że pieczony wieczorem pozostaje świeżutki na rano :) 
Przepis znaleziony na mniammniam.com

SKŁADNIKI:
500 g mąki psznnej
300 ml maślanki (lekko podgrzanej)
24 g drożdży
25 g oleju
1 łyżka cukru
0,5 łyżki soli
3 łyżki kakao + 3 łyżki letniej wody

WYKONANIE:
Drożdże pokruszyć, zalać maślanką i wymieszać , dodać cukier, sól, olej oraz mąkę i zagnieść lub wyrobić mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na jednolite, gładkie ciasto. Podzielić na pół i jedną połowę umieścić w osobnej misce, dodać do niej kakao oraz wodę i wyrobić dokładnie,aż całe kakao połączy się z ciastem. Przykryć obie części ciasta i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie obie warstwy rozwałkować na podobnej wielkości prostokąty. Położyć Czarną warstwę na białej i dokładnie zwinąć jak naleśniki. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, zostawić przykryte ręcznikiem do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piec w temperaturze 200 st C przez 30 minut. Wyjąć i zostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty