Spaghetti al limone
Przepis pochodzi z wegannerd.blogspot.com
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
250 g makaronu spaghetti
1 (ok. 300 g) żółta cukinia (jeżeli nie możecie jej dostać to może być zielona, obieramy ja wtedy ze skórki, jeżeli chcemy zachować żółty kolor potrawy)
skóra otarta z jednej cytryny
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki płatków drożdżowych (dostępne w sklepach z ekologiczną żywnością)
0,5 szkalnki wody z gotowania makaronu
oliwa z oliwek
sól
pieprz
świeża bazylia lub natka pietruszki
WYKONANIE:
Makaron ugotować w w dużej ilości wody z łyżeczką soli według przepisu na opakowaniu. Otrzeć skórkę cytryny.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wylać 2 łyżki oliwy, rozgrzać i dodać cukinię, smażyć, aż cukinia zmięknie (ok. 7-10 minut). Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 łyżkę płatków drożdżowych i zmiksować na gładką masę. Dodać połowę wody z makaronu i zmiksować, doprawić solą i pieprzem, sprawdzić konsystencję, jeżeli potrzeba to dolać wody z makaronu (zależy czy chcecie, aby sos był gęsty czy rzadszy). Dodać skórkę z cytryny oraz łyżkę posiekanych listków bazylii i pietruszki. Dobrze wymieszać. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię po cukinii, dodać sos i wszystko razem energicznie wymieszać i podgrzać, sos powinien zgęstnieć. Przenieść na talerze i posypać świeżymi listkami bazylii. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz