Zupa dyniowo-cukiniowa

To zupa z tym co obecnie na straganach najlepsze :) dynia i cukinia, połączenie doskonałe, a zupa jest szybka, pyszna i bardzo kremowa w smaku, zakochacie się w niej :) 
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI:
500 g dyni (najlepiej muscat lub hokkaido)
300 g cukinii
600 ml bulionu warzywnego
250 ml mleka
1 mała cebula
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 łyżeczka suszonego tymianku

WYKONANIE:
Dynię obieramy ze skóry i pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na kosteczkę. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło z oliwą, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli, dodajemy dynię oraz tymianek i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną cukinię. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i całość gotujemy pod przykryciem do miękkości ok. 15 minut. dodajemy mleko i wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. doprawiamy solą do smaku. Podajemy z podprażonymi na patelni migdałami lub grzankami. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty