Bajgle na szybko
Przepis wypatrzyłam na stronie mniammniam.com, wypróbowałam i postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem. Pieczywo to przypomina w smaku krakowskie obwarzanki. Całość robi się bardzo szybko, ponieważ czas od zagniecenia ciasta do wyjęcia gotowych bajgli z pieca wynosi 1,5 godziny :) doskonałe zarówno zaraz po upieczeniu jak i na następny dzień, bardzo Wam polecam ten przepis.
SKŁADNIKI (na 8-10 sztuk):
300 g letniej wody
15g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
500g mąki pszennej typ 550
DODATKOWO:
1 łyżka cukru
30 ml wody
mak, sezam, siemię lniane lub mieszanka tych nasion
WYKONANIE:
Wodę wlewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier i sól, całość zasypujemy mąką i mieszamy mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub zagniatamy ręcznie przez 10 minut. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na wałek o grubości ok. 5-7 cm, dzielimy na 8-10 porcji (zdjęcie nr 1). Przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie porcję ciasta formujemy w cienki wałek (zdjęcie 2), składamy na pół (zdjęcie 3) i zaplatamy w spiralkę (zdjęcie 4,5) i sklejamy końce, tak aby powstał bajgiel lub obwarzanek (jak kto woli :) zdjęcie 6) i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem z foli aluminiowej lub ręcznika lnianego. Na 10 minut przed końcem wyrastania bajgli nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Bajgle smarujemy mieszaniną wody i cukru i posypujemy nasionami oraz ewentualnie delikatnie solą. Pieczemy przez 20-25 minut, aż bajgle będą złoto-brązowe. Smacznego :)
SKŁADNIKI (na 8-10 sztuk):
300 g letniej wody
15g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
500g mąki pszennej typ 550
DODATKOWO:
1 łyżka cukru
30 ml wody
mak, sezam, siemię lniane lub mieszanka tych nasion
WYKONANIE:
Wodę wlewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier i sól, całość zasypujemy mąką i mieszamy mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub zagniatamy ręcznie przez 10 minut. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na wałek o grubości ok. 5-7 cm, dzielimy na 8-10 porcji (zdjęcie nr 1). Przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie porcję ciasta formujemy w cienki wałek (zdjęcie 2), składamy na pół (zdjęcie 3) i zaplatamy w spiralkę (zdjęcie 4,5) i sklejamy końce, tak aby powstał bajgiel lub obwarzanek (jak kto woli :) zdjęcie 6) i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem z foli aluminiowej lub ręcznika lnianego. Na 10 minut przed końcem wyrastania bajgli nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Bajgle smarujemy mieszaniną wody i cukru i posypujemy nasionami oraz ewentualnie delikatnie solą. Pieczemy przez 20-25 minut, aż bajgle będą złoto-brązowe. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz