Prwadziwe knedle ze śliwkami
Dania na słodko zawsze są w cenie :) Do tych knedli potrzebujemy ziemniaków i trochę innych "magicznych" składników, no i oczywiście śliwki, śliwki i jeszcze raz śliwki! Najlepsze, bo obecnie wszędobylskie, ale można zrobić sobie taki obiad zimą, gdy wyciągniemy zamrożone latem śliwki i użyjemy do tego dania :) Smacznego :)
Przepis na knedle pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (na 10-12 knedli)
0,5kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
300g mąki pszennej
szczypta cukru
ok. 10-12 małych śliwek lub 5-6 dużych/średnich podzielonych na pół
5 łyżek cukru pudru
1-2 łyżeczki soku z cytryny lub wody
WYKONANIE:
Ziemniaki gotujemy w osolonej 2 łyżeczkami soli wodzie. Odcedzamy, przeciskamy przez praskę lub ubijamy i zostawiamy na chwilę, żeby ostygły. Dodajemy mąkę, jajka i cukier i zagniatamy ciasto. W szklance mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny lub wodą, aż powstanie nam gęsta masa cukrowa. Śliwki myjemy, kroimy na pół, gdy są duże. Z ciasta odrywam kawałek i formujemy kulę nieco większą od śliwki, robimy placek i dajemy na środek śliwkę i w miejsce pestki dajemy małą łyżeczkę masy cukrowej, zalepiamy śliwkę ciastem, tak jak formujemy pierogi, formujemy w miarę możliwości kulę, uważając, żeby kula nigdzie nie pękła. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy i na gotującą wrzucamy knedle, gdy woda się zagotuje, gotujemy knedle jeszcze 4 minuty na małym ogniu. Podajemy polane roztopionym masłem, posypane cukrem lub z jogurtem greckim. Smacznego :)
Przepis na knedle pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (na 10-12 knedli)
0,5kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
300g mąki pszennej
szczypta cukru
ok. 10-12 małych śliwek lub 5-6 dużych/średnich podzielonych na pół
5 łyżek cukru pudru
1-2 łyżeczki soku z cytryny lub wody
WYKONANIE:
Ziemniaki gotujemy w osolonej 2 łyżeczkami soli wodzie. Odcedzamy, przeciskamy przez praskę lub ubijamy i zostawiamy na chwilę, żeby ostygły. Dodajemy mąkę, jajka i cukier i zagniatamy ciasto. W szklance mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny lub wodą, aż powstanie nam gęsta masa cukrowa. Śliwki myjemy, kroimy na pół, gdy są duże. Z ciasta odrywam kawałek i formujemy kulę nieco większą od śliwki, robimy placek i dajemy na środek śliwkę i w miejsce pestki dajemy małą łyżeczkę masy cukrowej, zalepiamy śliwkę ciastem, tak jak formujemy pierogi, formujemy w miarę możliwości kulę, uważając, żeby kula nigdzie nie pękła. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy i na gotującą wrzucamy knedle, gdy woda się zagotuje, gotujemy knedle jeszcze 4 minuty na małym ogniu. Podajemy polane roztopionym masłem, posypane cukrem lub z jogurtem greckim. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz