Leczo wegańskie z dynią

Sezon na dynię rozpoczęty, gdzie się człowiek nie obejrzy tam widać te pięknie pomarańczowe głowy ;) To leczo robi się ekspresowo, przygotowanie warzyw to zajmuje najwięcej czasu. Danie jest lekkie, pyszne i w 100% warzywne. Polecam, bo to danie właśnie na późne lato i wczesną jesień. Dodajemy tu soczewicę, która podnosi walory odżywcze. Na zdjęciu z domowymi chlebkami naan.
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI:
1 mała dynia
1-2 papryki czerwone (polecam odmianę ramiro - jest słodsza, a skórki miększe niż u zwykłej papryki)
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 średnie cukinie
600g pomidorów
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
250ml wody
1 łyżeczka papryki w proszku (słodką lub ostrą zależy jakie potrawy lubimy)
sól, pieprz, cukier

WYKONANIE:
Dynię obieramy ze skóry, wybieramy pestki i kroimy w kostkę (nie za małą), cukinię obieramy ze skórki, ale można ją zostawić, nie wybieramy pestek i kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę również kroimy w kostkę. Warzywa oprócz cebuli powinne być pokrojone w niezbyt małą kostkę (1cm na 1cm), cebulę kroimy drobniej. W dużym rondlu podgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, smażymy, aż się zeszkli, następnie dodajemy soczewicę i chwilę smażymy, dodajemy paprykę, później dynię, cukinię, wszystko po każdym dodanym warzywie mieszamy, przykrywamy pokrywką. Dodać sól, pieprz oraz paprykę w proszku, wymieszać (całość powinna się gotować 15 minut, licząc od dodania soczewicy). Pomidory obieramy ze skóry (najlepiej naciąć skórę na krzyży w miejscu ogonka i po przeciwnej stronie i zalać wrzątkiem, poczekać, aż skórka zacznie delikatnie pękać, wylać wrzątek i zalać zimną wodą i obrać) i pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotujących się warzyw. Zagotować i gotować jeszcze 15 minut, aż soczewica i warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podajemy ciepłe z pieczywem lub samo. Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty