Łódeczki cukiniowe, czyli faszerowana cukinia

Lubię cukinię, bo to ciekawe warzywo. Można z niej zrobić zupę, użyć jako składnik leczo, czy zrobić z niej pastę na chleb, makaron, albo zapiekankę. Będąc na wakacjach w Austrii skosztowałam tego dania pierwszy raz i postanowiłam je odtworzyć. Całość nie wymaga zbyt dużego nakład pracy od nas, więc warto wypróbować przepis, bo cukinia na topie :)

SKŁADNIKI (dla 2-3sób)
3 małe cukinie
250g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
1 jajko
0,5 bułki pszennej zamoczonej w wodzie
 mała cebula
opakowanie passaty pomidorowej
ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier
WYKONANIE:
Cukinie myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek z pestkami, tak aby powstały cienkie "łódeczki". Cebulę kroimy w kostkę, odsączamy dokładnie namoczoną bułkę z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy mięso, sól i pieprz, całość mieszamy na jednolitą masę. Farszem mięsnym nadziewamy wydrążone cukinie i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 st. C i pieczemy przez 20 minut. W między czasie passatę pomidorową mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, solą, cukrem oraz pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką zlewamy cukinie i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Można posypać tartym serem. Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty