Kasza bulgur z bakażanem

Ostatnio jestem zafascynowana tą kaszą. Dlaczego? Bo jest pyszna, rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju dani, a przede wszystkim szybko się ją przygotowuje. Ten przepis pokochacie za smak, prostotę i szybkość przyrządzenia. Idealny przepis na lato, skosztujcie, bo warto :)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
1 bakłażan
250 g pomidorków koktajlowych lub pomidory malinowe o tej samej wadze
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy (lub pół na pół oliwa i olej)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonej kolendry (liści)
1/2 łyżeczki ostrej papryki (można zastąpić słodką papryką)
1/2 łyżczki kminku mielonego
1/2 szklanki kaszy bulgur
50 g koziego sera lub fety

WYKONANIE:
Kaszę przepłukać na sitku wodą. W garnku zagotować szklankę wody i na gotującą się wsypać wypłukaną kaszę, lekko posolić i gotować ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn.
W między czasie w miseczce wymieszać koncentrat pomidorowy, kolendrę, paprykę i kminek.
Bakłażana (nie obieramy ze skórki) pokroić na 1 cm kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć, dodać bakłażana i smażyć razem 5 minut. Dodać sól i pieprz oraz przyprawy, całość wymieszać i smażyć jeszcze 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, żeby nie przypalić. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół (duże pomidory pokroić w kostkę) i dodać do bakłażana, wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Dodać posiekaną natkę i wymieszać. Ser kozi lub fetę pokroić w kostkę. Na talerz wyłożyć ugotowaną kaszę, następnie warzywa i posypać pokrojonym serem. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty