Zupa z kurek
Kurki to moje ulubione grzyby, uwielbiam ich orzechowy smak. Teraz gdy na straganach ich pełno w mojej kuchni też się od nich roi ;) Dziś polecam Wam przepyszną, prostą i ekspresową zupę z ich dodatkiem :) Zupę robi się w 20 minut, a smak i zapach są nie zapomniane. Zapraszam do wypróbowania.
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
200 g kurek, dokładnie umytych i pozbawionych piasku
300 g ziemnaków pokrojonych w drobną kosteczkę
1 marchewka starta na grubych oczkach tarki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
750 ml bulionu
100 ml śmietany 18%
szczypta kurkumy
natka pietruszki i/lub lubczyk/koperku do posypania
sól
WYKONANIE:
Pokrojoną w kostkę cebulę smażyć na maśle, aż się zeszkli, dodać czosnek oraz umyte kurki (większe podzielić na mniejsze plasterki) smażyć 7-10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone ziemniaki, startą marchewkę i zalać gorącym bulionem, dodać kurkumę i zagotować. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i śmietaną. Podawać posypane pietruszką, lubczykiem/koperkiem. Smacznego :)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
200 g kurek, dokładnie umytych i pozbawionych piasku
300 g ziemnaków pokrojonych w drobną kosteczkę
1 marchewka starta na grubych oczkach tarki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
750 ml bulionu
100 ml śmietany 18%
szczypta kurkumy
natka pietruszki i/lub lubczyk/koperku do posypania
sól
WYKONANIE:
Pokrojoną w kostkę cebulę smażyć na maśle, aż się zeszkli, dodać czosnek oraz umyte kurki (większe podzielić na mniejsze plasterki) smażyć 7-10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone ziemniaki, startą marchewkę i zalać gorącym bulionem, dodać kurkumę i zagotować. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i śmietaną. Podawać posypane pietruszką, lubczykiem/koperkiem. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz