Nocne bułki

Nie ma nic lepszego jak świeże bułki rano, chrupiące, pachnące, pyszne :) Te robi się ekspresowo wieczorem, a rano wystarczy 25 minut i masz świeże pieczywo, które jest doskonałe do wszystkiego :) Warto spróbować i już dziś wieczorem nastawić te bułeczki, a rano zrobić przyjemność wszystkim domownikom :)
Przepis pochodzi z kuchniaaleex.

SKŁADNIKI (10 bułek):
500 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
25 g roztopionego masła
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko

WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zalać je połową letniego mleka oraz dosypać cukrem, mieszając zagarnąć trochę maki i stworzyć zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć bawełnianą szmatką i odczekać 15 minut. Następnie dodać jajko, sól oraz masło i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto ręcznie lub hakiem do ciasta drożdżowego. Odstawić na 30 minut (można pominąć ten etap). Po tym czasie uformować bułki (u mnie kajzerki, ale można uformować kuleczki i lekko je spłaszczyć), układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do lodówki na noc (maksymalnie na 12 godzin).
Rano wyciągną z lodówki na 10 minut przed pieczeniem (można pominąć ten etap). Posmarować mlekiem i posypać ziarnami, lub zostawić bez posypki. Włożyć do piekarnika, ustawić temperaturę 250 st. C i piec 10-15 minut, aż bułki będą miały złoto-brązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty