Francuska zupa cebulowa

Zupa pochodząca z Francji. Mimo tego, że cebula odgrywa tu kluczową rolę zupa jest delikatna i aromatyczna. Warta próbowania:)

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
ROSÓŁ WOŁOWY:
ok. 100 - 150g rosołowego mięsa wołowego np. szponder
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
mały kawałek pora
mały kawałek kapusty (może być listek najlepiej włoskiej)
1 mały ząbek czosnku, nieobrany z łupinki
ćwiartka cebuli z łupinką
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
5 ziarenek czarnego pieprzu

WKŁAD CEBULOWY:
3 duże lub 6 małych cebuli
50g masła
szczypta soli

30g potartego sera

WYKONANIE:
ROSÓŁ WOŁOWY:
Warzywa obieramy, myjemy. Mięso myjemy, wkładamy z warzywami do garnka, dodajemy cebulę i czosnek z łupinkami i dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Zalewamy zimną wodą tak, żeby woda przykryła wszytko w garnku. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień tak, aby rosół lekko "pykał" i gotujemy ok. 3 - 4 godziny.

WKŁAD CEBULOWY:
Cebulę kroimy na niezbyt cienkie półksiężyce i smażymy na maśle, na złoto , pod koniec smażenia dodajemy sól.

Cebulę przekładamy do garnka. Rosół odcedzamy do garnka z cebulą warzywa i mięso możemy wykorzystać do innej zupy. Zupę zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą. Podajemy posypaną serem. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty