Pijany murzynek
Dlaczego pijany? Bo alkohol jest w nim wyczuwalny nawet po upieczeniu, lekko, bo lekko ale jest. Do tego ciasto jest obłędnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Wszystkich fanów czekolady zapraszam do wypróbowania tego ciasta, bo jest po prostu MEGA :)
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com i jest lekko zmodyfikowany.
SKŁADNIKI
CIASTO:
100g oleju
50g masła
180ml whisky (nie za ciężkiej, ja użyłam Ballentine's, albo Amaretto)
80g cukru białego
100g jasnego cukru brązowego
100g posiekanej, gorzkiej czekolady
50g kakao
3 średnie jajka
180g mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
POLEWA:
25g masła
1/4 szklanki wrzącej wody
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
WYKONANIE:
CIASTO:
Olej, masło, czekoladę oraz oby dwa cukry rozpuszczamy, dolewamy alkohol i dosypujemy kakao, mieszamy przez chwilę na małym ogniu, aż skłądniki rozpuszczą się i połączą razem, odstawiamy na chwilę, żeby masa lekko przestygła.
W misce przygotowujemy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
W osobnej (dużej) roztrzepujemy jajka, wlewamy do nich przestudzoną masę czekoladową i lekko mieszamy, wsypujemy mieszankę z mąką i wszytko mieszamy krótko, do połączenia się składników.
Przygotowujemy okrągłą formę (20-21cm średnicy), wykładamy (tylko dno) papierem do pieczenia, wlewamy do formy ciasto i wkładamy do piekarnika, który ustawiamy na termoobieg i temperaturę 160 st. C, na 45-60minut do tzw. suchego patyczka (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już suche w środku, gdy będzie suche czyli do patyczka nie będzie kleiło się ciasto to nasza babka będzie gotowa). Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy (przez 10 minut w formie, a później otwieramy ją i całkowicie studzimy).
POLEWA:
Komentarze
Prześlij komentarz