Makaron z sosem łososiowo-szpinakowym

Makaron jest dobry na każdy dzień, ten jest lekko śmietankowo-cytrynowy z łososiową, lekko wyczuwalną nutką. Koniecznie wypróbujcie :)


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
SZPINAK:
400g mrożonego szpinaku (liście, nierozdrobniony)
125g serka mascarpone
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier

ŁOSOŚ:
250 g świeżego łososia (filet, bez skóry)
sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, sok z cytryny

250 - 300g dowolnego makaronu (najlepiej: penne lub tagliatelle)

WYKONANIE:
SZPINAK:
Mrożony rozmrażamy na patelni i gdy się roztopi chwilę smażymy (ok. 10-12 minut). Dodajemy serek mascarpone i czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy czosnek, który przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Odstawiamy.

ŁOSOŚ:
Łososia kroimy na kawałki skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy po 0,5 łyżeczki soli, pieprzu cytrynowego oraz ziołowego, mieszamy, wkładamy na suchą patelnię z powłokom nieprzywierającą i smażymy przez ok. 10-15 minut, aż przestanie być surowy.

W osolonej wodzie gotujemy makaron. Łososia odcedzamy z tłuszczu i przekładamy do szpinaku całość chwilę dusimy razem, od czasu do czasu mieszając.

Makaron polewamy sosem i podajemy ciepłe. Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty