Tortilla z chili con carne

Danie meksykańskie, pierwsze na blogu, ale równie dobre i sycące. Farsz można podawać jako osobne danie, doskonale sprawdzające się na imprezach, lub w wersji takiej jak ta na zdjęciu, a Wy na którą się skusicie? Obojętnie, danie jest pyszne w każdej wersji i naprawdę warte spróbowania :) Przepis na domowe placki tortilli podam w późniejszym czasie, bo czeka na wypróbowanie ;)

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
250g mielonego mięsa wołowego
2 łyżki masła lub oleju
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 świeża papryka (czerwona lub żółta)
1 mała cebula
2 łyżeczki musztardy
papryka słodka oraz ostra, sól, pieprz

dodatkowo:
4-5 placków tortilli

WYKONANIE:
Mięso mielone doprawiamy musztardą, solą pieprzem oraz paprykami (moje proporcje: 2 łyżeczki słodkiej i 1 łyżeczka ostrej, dodajemy tak jak wolimy). Paprykę kroimy na kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy mięso i smażymy aż przestanie być surowe, dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy, wsypujemy paprykę i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, ok 15 minut - do miękkości papryki. Dodajemy odsączoną fasolkę oraz kukurydzę mieszamy, czekamy, aż się zagotuje i dusimy ok. 10 minut pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Tortille podgrzewamy z każdej strony na suchej patelni, na środku układamy po ok. 3-4 łyżki ciepłego farszu i zawijamy najpierw dwa naprzeciwległe boki na farsz, następnie dwa kolejne i kładziemy składaniem na gorącą patelnię na ok. 2 minuty, tak aby się lekko przypiekła i obracamy na drugą stronę i również przypiekamy, tak postępujemy z kolejnymi tortillami. Podajemy ciepłe. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty