Chleb pszenny z chrupiącą skórką
Uwielbiam domowy chleb, jego smak i aromat, a w szczególności, gdy zapach podczas pieczenia wypełnia cały dom... mmm, pychota :) Ten chleb jest idealny na małe i duże FOCHy :) skąd jego nazwa to właśnie FOCH, bo to fenomenalnie obłędny chleb jest i wyjątkowo szybki do zrobienia. Został nazwany tak przez autora, od którego zaczerpnęłam ten przepis. Chlebek idealnie sprawdzi się dla początkujących w tym temacie, jaki i dla tych już trochę zaawansowanych :) Polecam na sobotnie śniadanie, bo chlebek możemy zrobić dzień wcześniej, a wcinać ze smakiem na śniadanko dnia następnego. Mogę zagwarantować, że ten chlebek i jego zapach oraz smak poprawią Wam humory w mig i już :)
przepis pochodzi z mniammniam.com
SKŁADNIKI (wymieszane na 12 godzin przed planowanym pieczeniem):
480 g mąki pszennej typ 480 lub 550
250 ml letniej, przegotowanej wody (lub w zależności jak chłonna będzie mąka)
15 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy do dość wysokiej miski, kruszymy drożdże, dodajemy sól i wlewamy 250 ml letniej wody, całość dokładnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, ciasto ma być niezbyt zbite, raczej lekko luźne. Odstawiamy przykryte szczelnie folią na co najmniej 12 godzin, najlepiej zostawić na całą noc ( ciasto może stać do 18 godzin, ale nie dłużej). Po upływie tego czasu, ciasto wykładamy na mocno obsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągamy, następnie składamy na okrągły bochenek, który wkładamy do durszlaka wyłożonego bawełnianym ręczniczkiem obsypanym mąką. Odstawiamy na godzinę. 10 minut przed końcem wyrastania chleba, do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 st. C. Garnek wyciągamy z piekarnika, ostrożnie, ponieważ jest bardzo gorący, odkrywamy i wkładamy do niego chleb, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut. Następnie odkrywamy i pieczemy już bez pokrywki przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i chwilę zostawiamy w naczyniu. Chleb wyciągamy z naczynia na kratkę i całkowicie studzimy. Podjemy z czym nam w duszy gra, bo chleb jest doskonały z dodatkami zarówno na słodko jaki i słono. Polecam z domowym, drobiowym pasztetem z gruszką, przepis na blogu. Smacznego :)
przepis pochodzi z mniammniam.com
SKŁADNIKI (wymieszane na 12 godzin przed planowanym pieczeniem):
480 g mąki pszennej typ 480 lub 550
250 ml letniej, przegotowanej wody (lub w zależności jak chłonna będzie mąka)
15 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy do dość wysokiej miski, kruszymy drożdże, dodajemy sól i wlewamy 250 ml letniej wody, całość dokładnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, ciasto ma być niezbyt zbite, raczej lekko luźne. Odstawiamy przykryte szczelnie folią na co najmniej 12 godzin, najlepiej zostawić na całą noc ( ciasto może stać do 18 godzin, ale nie dłużej). Po upływie tego czasu, ciasto wykładamy na mocno obsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągamy, następnie składamy na okrągły bochenek, który wkładamy do durszlaka wyłożonego bawełnianym ręczniczkiem obsypanym mąką. Odstawiamy na godzinę. 10 minut przed końcem wyrastania chleba, do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 st. C. Garnek wyciągamy z piekarnika, ostrożnie, ponieważ jest bardzo gorący, odkrywamy i wkładamy do niego chleb, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut. Następnie odkrywamy i pieczemy już bez pokrywki przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i chwilę zostawiamy w naczyniu. Chleb wyciągamy z naczynia na kratkę i całkowicie studzimy. Podjemy z czym nam w duszy gra, bo chleb jest doskonały z dodatkami zarówno na słodko jaki i słono. Polecam z domowym, drobiowym pasztetem z gruszką, przepis na blogu. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz