Słodkie supełki

Tradycja mojego dzieciństwa, obowiązkowo w karnawale :) Jak smakują? Trochę jak kruche ciasto, trochę jak pączki, są pyszne, rozpływają się w ustach. Kremowe, delikatne, ale z mocą cynamonu, pyszne i tyle w temacie :) koniecznie wypróbujcie, bo zyskują grono wielbicieli swoim smakiem :)
Przepis mojej Babci :)

SKŁADNIKI (35 supełków):
500g mąki
125g miękkiego masła
125g cukru
2 łyżki rumu lub spirytusu
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
20g proszku do pieczenia
1,5l oleju do smażenia
cukier puder wymieszany z cynamonem lub kardamonem do posypania supełków

WYKONANIE:
Masło, cukier, rum, sól oraz jajka ucieramy na puszystą masę, dodajemy cynamon. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do utartej masy, ucieramy, aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie gładkie wyrabiamy jeszcze chwilę rękami, formujemy kulkę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wysokości 20 cm i grubości 0,5cm. Tniemy radełkiem paski o grubości 1,5cm i wiążemy supełki (filmik na grupie facebookowej :)). Rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 st. C i smażymy ok. 2 minut po minucie obracając na drugą stronę, żeby supełki równomiernie się upiekły. Upieczone będą miały brązowy kolor. Wykładamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, studzimy. Kiedy są już zimne posypujemy mieszanką cukru i wybranej przyprawy. Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty