Walentynkowe bułeczki



To tradycyjne pszenne pełne smaku bułeczki, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Będą pyszne zarówno w dniu pieczenia, jak i na drugi dzień na śniadanie. Są szybkie w przygotowaniu, można z nich zrobić warstwowe serca, albo dowolnego kształtu bułeczki. Warto spróbować i zaskoczyć nimi swoich bliskich, gwarantuje, że je pokochają :)
Przepis pochodzi z mojewypieki.com


SKŁADNIKI (7-8 bułek):
500g mąki pszennej chlebowej typ 750
350ml wody
14g świeżych drożdży
10g soli

WYKONANIE:
Wodę, drożdże, sól oraz mąkę umieszczamy w misie i wyrabiamy ręcznie, albo mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Wyrabianie zajmie ok. 5-7 minut, ciasto musi być gładkie i elastyczne. Przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy serca (potrzebne będą cztery foremki w kształcie serca lub kółka, albo innym o wymiarach 8, 7, 6, 5cm). Wycinamy kolejne serca i sklejamy je wodą zaczynając od największego, kończąc na najmniejszym. Gdy mamy już gotowe bułki układamy je formę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy delikatnie wodą. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut. Pieczemy w temperaturze 230 st. C przez 12-15 minut, aż będą złoto-brązowe. Studzimy na kratce i podajemy z czym tylko chcemy. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty