Pasztet drobiowy z gruszką
Lubię pasztety, ale najbardziej te domowe, które mają zawsze niepowtarzalny smak. Ten jest lekki, ponieważ drobiowy i nie dodajemy do niego żadnego tłuszczu za wyjątkiem łyżki masła. To połączenie kurczaka z gruszką i pietruszką jest przepyszne. Watro go przygotować na weekendowe śniadania i kolacje, ponieważ nie wymaga on zbyt dużego nakładu pracy, a efekt powala, gwarantuję ;) To co próbujecie na ten weekend?
Przepis pochodzi z mniammniam.com
SKŁADNIKI (na 1 małą keksówkę):
BULION DROBIOWY:
800g mięsa drobiowego (u mnie 2 golonka z indyka, ale można kupić np. nogę z kurczaka i 5 skrzydełek)
3 marchewki
2 pietruszki
mały kawałek selera
ćwiartka kapusty pekińskiej (lub 2 listki)
kawałek pora
ząbek czosnku
1/2 małej cebuli
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
7 ziarenek czarnego pieprzu
PASZTET:
750 g fileta z piersi kurczaka (bez skóry)
100 g korzenia pietruszki
100 g selera
2 szklanki bulionu drobiowego
1 duża gruszka
1 jajko
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
10 całych ziaren pieprzu
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
WYKONANIE:
BULION:
Warzywa obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. Czosnku nie obieramy, tylko lekko nacinamy, a cebulę dajemy z łuską, którą lekko myjemy, żeby nie zawierała ziemi. Mięso myjemy i dorzucamy do warzyw. Zalewamy wodą, aż zakryje mięso. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, tak żeby bulion sobie "bulkał" przez 2 - 3 godziny.
PASZTET:
Obieramy seler oraz pietruszkę, myjemy pierś z kurczaka i obieramy z błonek oraz tłuszczyków (czy innych zanieczyszczeń typu krew czy ścięgna jeżeli jakieś będą). Wszystko wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu, zalewamy bulionem i gotujemy 50 minut. Gruszkę obieramy, zostawiamy dwa cienkie plastry ze środka, resztę kroimy na kostkę. 10 minut przed końcem dodajemy gruszkę do mięsa i dalej gotujemy. Gdy się już ugotuje, chwilę studzimy, wyciągamy ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu, a następnie blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa - dokładnie mielimy wszystko na pasztet. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej pasztet, kilka razy stukamy formą o blat. Na górę kładziemy plastry gruszki. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 70 minut, aż boki pasztetu będą brązowe. Studzimy i zimny wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego :)
Przepis pochodzi z mniammniam.com
SKŁADNIKI (na 1 małą keksówkę):
BULION DROBIOWY:
800g mięsa drobiowego (u mnie 2 golonka z indyka, ale można kupić np. nogę z kurczaka i 5 skrzydełek)
3 marchewki
2 pietruszki
mały kawałek selera
ćwiartka kapusty pekińskiej (lub 2 listki)
kawałek pora
ząbek czosnku
1/2 małej cebuli
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
7 ziarenek czarnego pieprzu
PASZTET:
750 g fileta z piersi kurczaka (bez skóry)
100 g korzenia pietruszki
100 g selera
2 szklanki bulionu drobiowego
1 duża gruszka
1 jajko
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
10 całych ziaren pieprzu
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
WYKONANIE:
BULION:
Warzywa obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. Czosnku nie obieramy, tylko lekko nacinamy, a cebulę dajemy z łuską, którą lekko myjemy, żeby nie zawierała ziemi. Mięso myjemy i dorzucamy do warzyw. Zalewamy wodą, aż zakryje mięso. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, tak żeby bulion sobie "bulkał" przez 2 - 3 godziny.
PASZTET:
Obieramy seler oraz pietruszkę, myjemy pierś z kurczaka i obieramy z błonek oraz tłuszczyków (czy innych zanieczyszczeń typu krew czy ścięgna jeżeli jakieś będą). Wszystko wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu, zalewamy bulionem i gotujemy 50 minut. Gruszkę obieramy, zostawiamy dwa cienkie plastry ze środka, resztę kroimy na kostkę. 10 minut przed końcem dodajemy gruszkę do mięsa i dalej gotujemy. Gdy się już ugotuje, chwilę studzimy, wyciągamy ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu, a następnie blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa - dokładnie mielimy wszystko na pasztet. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej pasztet, kilka razy stukamy formą o blat. Na górę kładziemy plastry gruszki. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 70 minut, aż boki pasztetu będą brązowe. Studzimy i zimny wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz