Walentynkowe serca
Walentynkowy dzień to idealny pomysł, by podarować ukochanej osobie coś zrobionego własnoręcznie. Oto inspiracja na dzisiejszy dzień, może na dodatek do uroczystej kolacji :) Chrupiąca włoska beza z kremem z białej czekolady, mascarpone i Amaretto w połączniu z borówkami/ malinami i kakao, czyli rozpływający się w ustach deser, który robi się bardzo szybko, a smakuje przepysznie. Warto wypróbować i zaskoczyć swoją Walentynkę :)
SKŁADNIKI (dla dwóch osób):
BEZA:
2 białka
szczypta soli
100g cukru pudru
80g mielonych migdałów
1 czubata łyżka kakao
KREM:
pół tabliczki białej czekolady
150g serka mascarpone
1 łyżka likieru Amaretto
borówka amerykańska lub maliny
kakao
WYKONANIE:
BEZA:
Mieszamy migdały z cukrem pudrem oraz kakao. Białka z solą ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy małymi porcjami mieszankę migdałową. Gdy całość już wymieszamy, wykładamy masą na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 28x23 (musi być kwadratowa). Pieczemy 10 minut w temperaturze 160 st. C. Upieczoną bezę wyciągamy z piekarnika i w jeszcze ciepłej wykrawamy 4 duże serca (jeśli mamy małą foremkę wykrawamy mniejsze, ale tak by ich ilość była parzysta). Studzimy. Gdy są już zimne układamy serduszka po dwa, uważając by przy ściąganiu z blaszki nie popękały lub połamały się.
KREM:
Czekoladę wraz z Amaretto rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści, odstawiamy, żeby się lekko ostudziła. W misce miksujemy mascarpone i dodajemy do niego przestudzoną czekoladę, miksujemy, aż składniki się połączą.
SKŁADANIE:
Na wystudzone ciastko nakładamy krem, tak aby utworzyć kremowe serduszko najlepiej zrobić to szprycą do kremu robiąc kremowe kropelki, pomiędzy każdą przerwę wkładamy borówkę lub malinę. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao i podajemy. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz