Chlebek bananowy fit
To niesamowite ciasto-chlebek, które idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek w szczególności dla małych łakomczuszków, choć i duzi skorzystają i pokochają ten smak :) Dlaczego ten chlebek jest fit, bo zawiera tylko tyle cukru ile mają banany, dodatkowo użyłam do tego wypieku oleju kokosowego, który jest bardzo zdrowy i ogólnie polecany do używania w naszej diecie. Chlebek jest lekki, rozpływa się w ustach i sprawdza się w każdej sytuacji, można go zabrać na spacer lub wycieczkę. Idealny dla dużych i małych, wszystkich którzy lubią banany i nie tylko, bo smak banana nie jest mocno wyczuwalny :) Łatwość wykonania docenią rodzice oraz wszyscy dbający o linię, a nie mający czasu na zrobienie czasochłonnych przekąsek. Do jego zrobienia potrzebujemy tylko miski i blendera! Dla podkręcenia smaku można dodać do ciasta deserowej czekolady. Podawać samo lub z ulubionym dżemem, czy innego smarowidła :) Serdecznie polecam dla dzieci, dbających o linię i wszystkich, którzy lubią zdrowe przekąski :)
Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl ale trochę go podrasowałam ;)
SKŁADNIKI:
3 dojrzałe banany (miękkie)
1/3 szklanki oleju kokosowego, roztopionego (można zastąpić masłem lub innym olejem roślinnym)
1 jajko
1 łyżeczka sody
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonych migdałów lub orzechów laskowych
50g czekolady deserowej, pokrojonej na małe kawałki - ewentualnie
WYKONANIE:
Banany rozdrabniamy blenderem na papkę, dodajemy jajko, olej i mieszamy łyżką, kosztujemy czy ciasto nie jest dla nas mało słodkie, jeżeli jest to możemy dodać 2-3 łyżki cukru brązowego lub zwykłego i wymieszać. Mąkę mieszamy z sodą i partiami dodajemy do ciasta, po każdym dodaniu mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Na sam koniec dodajemy do ciasta migdały lub orzechy i całość delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy 60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175 st. C. Studzimy i podajemy z czym chcemy lub samo. Smacznego :)
Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl ale trochę go podrasowałam ;)
SKŁADNIKI:
3 dojrzałe banany (miękkie)
1/3 szklanki oleju kokosowego, roztopionego (można zastąpić masłem lub innym olejem roślinnym)
1 jajko
1 łyżeczka sody
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonych migdałów lub orzechów laskowych
50g czekolady deserowej, pokrojonej na małe kawałki - ewentualnie
WYKONANIE:
Banany rozdrabniamy blenderem na papkę, dodajemy jajko, olej i mieszamy łyżką, kosztujemy czy ciasto nie jest dla nas mało słodkie, jeżeli jest to możemy dodać 2-3 łyżki cukru brązowego lub zwykłego i wymieszać. Mąkę mieszamy z sodą i partiami dodajemy do ciasta, po każdym dodaniu mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Na sam koniec dodajemy do ciasta migdały lub orzechy i całość delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy 60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175 st. C. Studzimy i podajemy z czym chcemy lub samo. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz