Leniwe pierogi

Ten przepis warto zapamiętać. Dlaczego? To takie danie kryzysowe i uniwersalne :) Po pierwsze - danie gdy trzeba szybko zrobić coś na ząb - na obiad lub kolację. Po drugie jako ekspresowy dodatek do obiadu - rewelacyjnie sprawdzi się zamiast klusek czy ziemniaków. I teraz najlepsze do ich zrobienia wystarczą 4 składniki i 5 minut wolnego czasu :) czyż nie wspominałam, że to danie idealne? Pyszne, puszyste na słodko i nie tylko, serdecznie Wam polecam, bo pokochacie je na pewno :) A Wasze dzieciaki, będą za nimi przepadać :)
Inspiracja kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI ( dla 2-3 osób):
250g twarogu - najlepiej takiego gładnkiego, mielonego
1 jako
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki pszenne
1 łyżeczka soli

do podania:
rozpuszczone masło lub jogurt naturalny
cukier

WYKONANIE:
Ser rozgnieść widelcem z jajkiem, wsypać obie mąki i zagnieść na jednolite ciast.  W garnku zagotować wodę z solą. Stolnice oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto, zrobić wałek o szerokości ok. 1 cm, lekko spłaszczyć i kroić po ukosie na 1 cm kawałki. Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 30-40 sekund od wypłynięcia klusek. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty