Sernik na zimno z truskawkami
Pyszny i szybki sernik na zimno z truskawkami, to pierwsze z serii "truskawki" ciasto na blogu :) Sezon na truskawki powolutku się kończy, więc warto już dziś zaopatrzyć się w te cudowne owoce i stworzyć ten pyszny sernik na zimno :) Na letnie dni to idealny deser, bo jego przygotowanie nie wymaga włączania piekarnika, a do tego jest lekki i smakuje i dużym, i małym :) Polecam :)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (na małą tortownicę o średnicy 20 cm):
300-400 g truskawek (umytych i odszypułkowanych)
500 g sera śmietankowego na sernik
75 g śmietany 30% lub 36%
1/2 szklanki cukru pudru lub mniej
1/8 szklanki mleka
1 mały cukier waniliowy
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1 truskawkowa galaretka
1 łyżka żelatyny
WYKONANIE:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i odstawić.
Przygotować truskawki, umyć, odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i na dno poukładać biszkopty. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody w małym garnuszku, następnie dodać mleko i dokładnie wymieszać.
Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietanę i dokładnie wymieszać. 2 łyżki masy serowej do żelatyny z mlekiem i dokładnie wymieszać, dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać. Przelać żelatynę do masy serowej i dokładnie całość wymieszać. Dodać 2/3 truskawek do masy i delikatnie wymieszać, przelać na biszkopty, wyrównać górę, poukładać pozostałe truskawki i odstawić do lodówki.
Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, wylewamy ją na górę sernika i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (na małą tortownicę o średnicy 20 cm):
300-400 g truskawek (umytych i odszypułkowanych)
500 g sera śmietankowego na sernik
75 g śmietany 30% lub 36%
1/2 szklanki cukru pudru lub mniej
1/8 szklanki mleka
1 mały cukier waniliowy
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1 truskawkowa galaretka
1 łyżka żelatyny
WYKONANIE:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i odstawić.
Przygotować truskawki, umyć, odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i na dno poukładać biszkopty. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody w małym garnuszku, następnie dodać mleko i dokładnie wymieszać.
Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietanę i dokładnie wymieszać. 2 łyżki masy serowej do żelatyny z mlekiem i dokładnie wymieszać, dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać. Przelać żelatynę do masy serowej i dokładnie całość wymieszać. Dodać 2/3 truskawek do masy i delikatnie wymieszać, przelać na biszkopty, wyrównać górę, poukładać pozostałe truskawki i odstawić do lodówki.
Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, wylewamy ją na górę sernika i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz