Zupa krem z świeżego zielonego groszku

Kiedy zobaczyłam go na straganie nie potrafiłam się oprzeć. To chyba najszybsza zupa krem na świecie - 10 minut i gotowe! Delikatna, niskokaloryczna i pyszna - to jej zalety. Uwaga uzależnia ;)

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
200 g świeżego zielonego groszku (poza sezonem zastępujemy mrożonym)
0,5 lub 1 mała cebula
1 łyżka masła
70 ml gorącej wody
300 ml mleka
2 łyżki soku z cytryny
sól
1 łyżka posiekanej pietruszki, lubczyku lub mięty (u mnie posypane dodatkowo ekspandowanym amarantusem)

WYKONANIE:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy opłukany groszek i zalewamy wodą oraz mlekiem, gotujemy 5-6 minut, aż groszek będzie miękki. Blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą do smaku. Posypujemy natką pietruszki, lubczyku lub miętą. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty