Mus chałwowy

Miłośnicy chałwy będą tym deserem oczarowani i na pewno nie jeden raz zagości on w ich menu :) Mus jest  składnikowy, jedyne o czym trzeba pamiętać, żeby mleko kokosowe było w lodówce ok. 12-24 godziny wtedy ubije się na pianę szybko i bez problemu. Smak jest cudowny, ilość kalorii obniżona, a czas na wykonanie tego deseru aż zachęca żeby go zrobić :)
Przepis pochodzi z jadlonomia.com

SKŁADNIKI:
1 puszka (400g) mleka kokosowego schłodzonego przez 12-24 godziny w lodówce
2 łyżki cukru pudru
100-150 g chałwy

maliny, borówki, jagody lub truskawki i świeża mięta do podania

WYKONANIE:
Z puszki mleka wybieramy tylko białą śmietankę znajdującą się na górze puszki, staramy się zminimalizować i nie zbierać wody. Śmietankę przekładamy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, chwilę ubijamy, następnie dodajemy pokruszoną chałwę i chwilę miksujemy. Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na parę godzin lub od razu podajemy. Na górę musu kładziemy maliny, borówki, jagody lub truskawki i świeżą miętę. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty