Risotto ze szparagami i polędwiczką wieprzową

Przepis identyczny jak poprzedni, jednak dodatkiem jest tutaj polędwiczka wieprzowa :)

Inspiracja kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI (2 porcje):
ok. 300 g polędwiczki wieprzowej
600 ml bulionu z szparagów
1 (500g) pęczek szparagów (zielonych lub białych - u mnie białe)
0,5 szkalnki ryżu arborio
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/3 szkalnki tartego parmezanu
1 łyżka masła

WYKONANIE:
Odłamujemy twarde końce szparagów (odłamią się we właściwym miejscu). Końcówki wkładamy do garnka i zalewamy 650 ml wody, zagotowujemy, jeżeli mamy dodajemy lubczyk i pietruszkę, gotujemy ok.15 minutW między czasie myjemy szparagi i kroimy na ok.0,5 cm krążki (zielonych nie obieramy, białe delikatnie obieramy ze skórki za wyjątkiem główki przy pomocy obieraka do warzyw), główki zostawiamy w całości. Cebulę drobno kroimy, czosnek siekamy. Polędwiczkę wieprzową obieramy z błonek i kroimy na 1 cm plastry, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, oddstawiamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i ryż, całość smażymy na średnim ogniu ok. 2 minut, od czasu do czasu mieszając i uważając, żeby ryż się nie przypalił. Wlewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje, następnie dodajemy 1 chochlę wywaru z szparagów, mieszamy, zostawiamy na małym ogniu, aż ryż wchłonie prawie cały wywar. Następnie wlać kolejną chochlę bulionu, przemieszać i  od czasu do czasu mieszamy. Powtarzać tę czynność, aż ryż po spróbowaniu będzie al dente, czyli już nie twardy, ale jeszcze nie miękki - (potrwa to ok 15-17 minut, warto po prostu spróbować ryż po 15 minutach i wtedy zdecydować czy to już ten moment). Po 10 minutach gotowania ryżu dodajemy kurczaka i pokrojone szparagi. Gdy stwierdzimy, że ryż jest już al dente, dodajemy ostatnią chochlę wywaru i czekamy, aż ryż ją całkowicie wchłonie, wtedy zestawiamy z ognia i dodajemy łyżkę masła oraz starty parmezan, mieszamy i zostawiamy na 5 minut, żeby risotto odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, kładziemy polędwiczki i smażymy 2 minuty, następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty. Usmażone polędwiczki kładziemy na risotto. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty