Sałatka wakacyjna
To sałatka, która idealnie pasuje na upalne dni. Sprawdzi się jako lunch, dodatek do grilla, czy kolacji. Połączenie kurczaka z ananasem, fetą i sałatą zatopione w słodko-kwaśnym sosie to jest to czego uwierzcie mi szukacie i już nie musicie, bo przepis już na Was czeka, wypróbujcie go koniecznie :)
Inspiracja mniammniam.com
Inspiracja mniammniam.com
SKŁADNIKI:
1
mały ananas
100
g szpinaku baby
1
zielona sałata strzępiasta
2
średnie, pojedyncze piersi z kurczaka
1
opakowanie fety
3
łyżki curry
3
łyżki przyprawy złocistej do kurczaka
2
łyżki oleju + 1 do smażenia
SOS:
3
łyżki oleju
3
łyżki musztardy miodowej
3
łyżki octu balsamicznego
WYKONANIE:
Kurczaka
pokroić w paski, dodać 2 łyżki oleju, curry, przyprawę złocistą do kurczaka
i wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić kurczaka, smażyć do
uzyskania złotego koloru i dobrego wysmażenia mięsa. Zostawić do całkowitego
ostudzenia.
Sałatę
obrać, dosypać szpinak i umyć, lekko osuszyć i ułożyć na spód miski w której
będziemy podawać sałatkę. Obrać ananas i pokroić na średniej grubości
plasterki. Fetę pokroić na kostkę. Na sałatę wysypać fetę, następnie zimnego
kurczaka, a na górę ananas.
Przygotować sos: Olej,
musztardę i ocet wymieszać, aż składniki się połączą i polać nim sałatkę.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz