Bułki bawarskie

Uwielbiam bułki bawarskie, smakują jak słone paluszki. Gdy pojawiły się w jednej z sieci handlowych kupowałam je, na śniadanie, bo rewelacyjnie pasują i do sera, i do szynki, i do wszystkiego co śniadaniowe ;) Teraz jednak nie potrafię ich spotkać w sklepie i tęskniąc za tym smakiem szukałam przepisu na te doskonałe bułki i znalazłam, od razu wypróbowałam, a efekt poniżej :) Zachęcam do wypróbowania - warto :)

Przepis pochodzi ze strony ilovebake.pl 


SKŁADNIKI (na ok. 15 bułek)

CIASTO POCZĄTKOWE:

300g mąki pszennej (użyłam pszennej luksusowej typ 550)
500ml letniej wody
44g drożdży świeżych lub 22g drożdży suchych
1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać składniki na ciasto właściwe.

CIASTO WŁAŚCIWE:

700g mąki pszennej (użyłam pszennej luksusowej typ 550)
3 płaskie łyżeczki soli
60g roztopionego masła (można zrobić pół na pół z olejem lub zastąpić olejem)

SOLANKA:
50g sody oczyszczonej
1l wody

WYKONANIE:

Do ciasta początkowego dodać mąkę sól oraz roztopione masło/olej. Wszystko zagnieść i odstawić na 5 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie formujemy bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do napuszenia na ok. 20 minut. Następnie wkładamy na 30 minut do lodówki na najniższą półkę lub do zamrażarki. W garnku zagotowujemy wodę z sodą, gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień. Wyjmujemy bułki i wierzch umieszczamy w garnku na 30 sekund (bułki będą swobodnie pływały po powierzchni, umieszczałam bułki pojedynczo). Wyciągamy łyżką cedzakową na wyłożoną blachę i kładziemy wierzchem do góry, robimy nacięcie na górze bułki. Piec w temperaturze 220 st. C przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200 st. C i piec kolejne 10 minut. bułki wyciągnąć i wystudzić na kratce. Smacznego :)





Komentarze

Popularne posty