Pizza dietetyczna :P
Czy pizza może być dietetyczna? No może nie do końca, ale można ją trochę odchudzić. Jak? Prosto podając pizzę na cieście pełnoziarnistym, z własnoręcznie zrobionym sosem pomidorowy. Pizza jest pyszna, ciasto cieniutkie, smak włoski, a przede wszystkim domowa, więc... ZDROWA :) Spróbujcie, warto, zapach roznosi się w całym domu i radość jedzenia... bezcenna :)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
CIASTO:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki letniej wody
13g świeżych, pokruszonych drożdży lub 7g suszonych
0,5 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
SOS:
1 średni pomidor
szczypta bazylii
PONADTO:
dodatki jakie się lubi (na zdjęciu pizza z szynką prosciutto, mozzarella oraz oregano)
WYKONANIE:
Do miski wsypujemy obie mąki, wlewamy wodę, olej oraz dodajemy sól i drożdże, całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się jednolite (będzie się trochę kleić do rąk, ale takie ma być). Odstawiamy na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W między czasie przygotowujemy sos oraz dodatki, które chcemy umieścić na pizzy. Pomidor obieramy ze skórki oraz usuwamy pestki oraz sok i pozostały miąższ miksujemy blenderem, dodajemy bazylię (można pominąć) i całość mieszamy. Gdy ciasto wyrośnie,blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko oprószamy mąką wykładamy na nią ciasto i rozkładamy w kształcie koła, starając się, aby było ono jak najcieńsze. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy suszonym oregano i układamy składniki, wszystkie za wyjątkiem mozzarelli, na nią przyjdzie pora :) Wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 250st C. Po upływie tego czasu układamy na pizzy mozzarellę i pieczemy jeszcze jakieś 7-8 minut. Smacznego :)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
CIASTO:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki letniej wody
13g świeżych, pokruszonych drożdży lub 7g suszonych
0,5 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
SOS:
1 średni pomidor
szczypta bazylii
PONADTO:
dodatki jakie się lubi (na zdjęciu pizza z szynką prosciutto, mozzarella oraz oregano)
WYKONANIE:
Do miski wsypujemy obie mąki, wlewamy wodę, olej oraz dodajemy sól i drożdże, całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się jednolite (będzie się trochę kleić do rąk, ale takie ma być). Odstawiamy na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W między czasie przygotowujemy sos oraz dodatki, które chcemy umieścić na pizzy. Pomidor obieramy ze skórki oraz usuwamy pestki oraz sok i pozostały miąższ miksujemy blenderem, dodajemy bazylię (można pominąć) i całość mieszamy. Gdy ciasto wyrośnie,blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko oprószamy mąką wykładamy na nią ciasto i rozkładamy w kształcie koła, starając się, aby było ono jak najcieńsze. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy suszonym oregano i układamy składniki, wszystkie za wyjątkiem mozzarelli, na nią przyjdzie pora :) Wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 250st C. Po upływie tego czasu układamy na pizzy mozzarellę i pieczemy jeszcze jakieś 7-8 minut. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz