Jagnięcina podana z puree ziemniaczano-selerowym
Danie jest delikatne, ale z znikomą ilością tłuszczu. Mięso rozpływa się w ustach, a puree dopełnia całe danie swoją jedwabistością. Warto wypróbować, bo te smaki tworzą idealną kompozycję.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
MARYNATA:
400g jagnięciny
1 mała cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka musztardy łagodnej
PUREE:
500g ziemniaków
1 średni seler
sól
2 łyżki mleka
WYKONANIE:
Mięso myjemy i odkrajemy tłuszcz i rozbijamy na kotlety. W misce mieszamy ocet balsamiczny, olej musztardę, tymianek oraz cebulę. Smarujemy mięso marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez 6-7 minut z każdej strony. W między czasie przygotowujemy puree, które trzeba przygotować równocześnie z pieczeniem mięsa (ponieważ puree musi być podawane świeże i ciepłe :)). Ziemniaki oraz seler obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20-30 minut, do miękkości warzyw. Gdy będą już miękkie dodajemy mleko i wszystko razem blenderujemy i doprawiamy do smaku. Potrawę rozkładamy na talerze i podajemy. Smacznego :)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
MARYNATA:
400g jagnięciny
1 mała cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka musztardy łagodnej
PUREE:
500g ziemniaków
1 średni seler
sól
2 łyżki mleka
WYKONANIE:
Mięso myjemy i odkrajemy tłuszcz i rozbijamy na kotlety. W misce mieszamy ocet balsamiczny, olej musztardę, tymianek oraz cebulę. Smarujemy mięso marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez 6-7 minut z każdej strony. W między czasie przygotowujemy puree, które trzeba przygotować równocześnie z pieczeniem mięsa (ponieważ puree musi być podawane świeże i ciepłe :)). Ziemniaki oraz seler obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20-30 minut, do miękkości warzyw. Gdy będą już miękkie dodajemy mleko i wszystko razem blenderujemy i doprawiamy do smaku. Potrawę rozkładamy na talerze i podajemy. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz