Zupa krem śliwkowa

Prosta, pyszna i chłodząca zupa śliwkowa doskonała na upały. Dlaczego? Ponieważ jest podawana na zimno. Polecam bardzo serdecznie, w szczególności, gdy sezon śliwkowy trwa :)

SKŁADNIKI:

0,5 kg śliwek
ok. 0,5 - 0,75 l zimnej wody (ilość zależy od tego jaką zupa ma mieć gęstość)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 łyżki cukru
100g ugotowanego, pełnoziarnistego makaronu świderki
jogurt grecki do smaku (można zastąpić śmietaną 18%)

WYKONANIE:

Śliwki myjemy, wykrawamy pestki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy cukru i cynamonu, zagotowujemy i gotujemy 30 minut. Po tym czasie zupę miksujemy, zabielamy jogurtem i doprawiamy cukrem jeśli zupa jest za mało słodka. Podajemy z odrobiną jogurtu. Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty