Tort nutellowo-wiśniowy


Pyszny tort o niepowtarzalnym smaku i wyglądzie :)

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY:
czubata szklanka mąki tortowej
dwie łyżki kakao zamiast dwóch łyżek mąki
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM NUTELLOWY:
1 słoik nutelli
0,5 paczki sucharków
słoik dżemu wiśniowego

KREM MAŚLANY:
1 małe jajko (ważne!)
1,5 łyżki cukru
0,5 kostki miękkiego masła
advocaat w wersji dla  dorosłych

PRZYBRANIE:
1 opakowanie masy cukrowej
barwnik spożywczy w żelu - żółty i zielony, lub dowolny kolor
(wszystkie składniki dostępne na http://www.mniammniam.com/sklep/)
pisak cukrowy
lub przybranie dowolne

WYKONANIE:

BISZKOPT KAKAOWY:
Białka ubić na sztywno i dodać 1/2 porcji cukru pudru. Cały czas ubijając, najlepiej mikserem dodawać po jednym żółtku i pozostały cukier. Gdy masa będzie jednolita i puszysta, dodać przesianą przez sito mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przelać do okrągłej blachy (dno wyłożyć papierem do pieczenia, na zdjęciu blacha o śr. 26cm). Piec w temperaturze 180 st.C przez 35-40, aż ciasto będzie zrumienione na wierzchu i lekko odstające od brzegów formy. Upieczone ciasto wychładzamy przez 10 minut w tortownicy, następnie wykładamy ciasto na deskę do góry dnem i pozostawiamy do zupełnego wychłodzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

KREM NUTELLOWY:
Sucharki pokruszyć na drobny puszek (wałkiem, albo tłuczkiem do ziemniaków). Następnie dodać do nich nutellę i wszystko razem wymieszać.

KREM MAŚLANY:

Jajko ubić z cukrem. Masło rozmieszać i stopniowo, cały czas ubijając dodawać ubite jajka z cukrem (gdy wersja dla dorosłych to lejemy małymi porcjami niewielką ilość advocaatu wszystko mieszamy uważając, by krem się nie zaważył).

Biszkopt przecinamy na 3 części. Pierwszą część smarujemy dżemem wiśniowym, kładziemy drugą część wykładamy na nią krem nutellowy i kładziemy trzecią część. Wierzch i boki ciasta smarujemy kremem maślanym. Masę cukrową dzielimy na dwie części mniejszą i większą, rozrabiamy dodając niewielką (na końcu wykałaczki) ilość barwnika spożywczego i barwimy na wybrany kolor. Stolnicę posypujemy cukrem pudrem i rozwałkowujemy dość cienko większą część masy, ostrożnie i delikatnie przekładamy na tort i dokładnie oblepiamy wierzch ciasta. Z pozostałej części masy wykonujemy dowolne ozdoby, na zdjęciu kwiatki. Smacznego:)

Masa cukrowa, żeby się dobrze trzymała musi mieć podkład w postaci kremu maślanego.




Komentarze

Popularne posty