Bułki "dwa ziarna"

Pora ruszyć z przepisami na domowe pieczywo :) Zaczniemy od bułek z ziarnami, klasyczne połączenie w piekarni, ale co domowe, to domowe :) Jak się przekonacie upieczenie tych bułek jest łatwe i przyjemne. Piekąc je zyskujecie nie tylko zdrowe, domowe pieczywo, ale również zapach rozchodzący się po całym domu i radość z jedzenia czegoś tak pysznego. Bułki mają miękki miąższ i lekko chrupiącą skórkę. Dobre zarówno w dniu pieczenia z samym masłem, jak i na drugi dzień na śniadanie czy kolację w wersji z miodem lub wędliną :) Polecam, na pewno będziecie zadowaleni, przekonajcie się :)

SKŁADNIKI:
300g mąki pszennej (najlepiej chlebowej 720, ale równie dobra będzie typu 550 lub 680)
60g mąki żytniej chlebowej 720 (można zastąpić pszenną pełnoziarnistą lub po prostu pszenną to cą wyżej)
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki wody
25g drożdży
30g siemienia lnianego
30g łuskanego ziarna słonecznika
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli

WYKONANIE:
Przygotowujemy zaczyn: mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aż się spienią. Do mąki dodajemy sól, siemię i słonecznik, mleko, jogurt, wodę i cały zaczyn, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając lnianym lub bawełnianym ręcznikiem.  Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i formujemy dość gruby wałek i dzielimy go na 7-8 równych części, formujemy bułki obtaczając w mące, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na 30 minut. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 20-25 minut. Smacznego:)



Komentarze

Popularne posty