Maślane rogaliki śniadaniowe
Rogaliki są wyśmienite, lekko chrupiące zewnątrz, ale mięciutkie w środku. Smakują zarówno z wędliną, jak i ulubionym dżemem. Cóż więcej będę pisać spróbujcie, bo naprawdę warto :)
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
SKŁADNIKI:
580g mąki pszennej
2 małe jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki soli
250ml letniego mleka
60g roztopionego masła
20g świeżych drożdży
DODATKOWO:
50 g roztopionego masła
1 małe jajko lub białko
mak
WYKONANIE:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski robimy wgłębienie dodajemy jajka, sól, resztę cukru, olej, sok z cytryny, resztę mleka, letnie roztopione masło (60g) i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odstawać od rąk, można wyrobić mikserem, końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto nie powinno być za twarde, gdy będzie za luźne to można dodać odrobinę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykrywamy lnianym ręcznikiem, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części i formujemy, każdą część formujemy w kulę. Każdą kulę rozwałkowujemy na owalny placuszek o długości ok. 20cm. Każdy placuszek smarujemy miękkim masłem i zwijamy wzdłuż krótszego boku, formujemy rogalik. Rogaliki kładziemy, w sporych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Następnie każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem lub białkiem i posypujemy makiem. Rogaliki pieczemy w temperaturze 200st. C przez 23-25minut. Smacznego :)
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
SKŁADNIKI:
580g mąki pszennej
2 małe jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki soli
250ml letniego mleka
60g roztopionego masła
20g świeżych drożdży
DODATKOWO:
50 g roztopionego masła
1 małe jajko lub białko
mak
WYKONANIE:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski robimy wgłębienie dodajemy jajka, sól, resztę cukru, olej, sok z cytryny, resztę mleka, letnie roztopione masło (60g) i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odstawać od rąk, można wyrobić mikserem, końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto nie powinno być za twarde, gdy będzie za luźne to można dodać odrobinę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykrywamy lnianym ręcznikiem, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części i formujemy, każdą część formujemy w kulę. Każdą kulę rozwałkowujemy na owalny placuszek o długości ok. 20cm. Każdy placuszek smarujemy miękkim masłem i zwijamy wzdłuż krótszego boku, formujemy rogalik. Rogaliki kładziemy, w sporych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Następnie każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem lub białkiem i posypujemy makiem. Rogaliki pieczemy w temperaturze 200st. C przez 23-25minut. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz