Tosty francuskie
Jakie wykwintne takie proste. A jeśli to hasło jeszcze Was nie przekonało, to dodam, że aby je zrobić potrzebujecie tylko jajko, chleb/bułkę, trochę mleka i masła i już, a co najważniejsze, tosty te najlepiej smakują jak są zrobione z czerstwego pieczywa, moje były wykonane z trzy dniowych bułek, a po zrobieniu smakują, jakbyście mieli świeże pieczywo, prosto z piekarni i nic się przy tym nie marnuje :) na zdjęciach propozycja podania z białym serem, żurawiną i miodem, mmm po prostu pycha i już :) No i tradycyjnie polecam ;)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
2-3 czerstwe bułki lub 5 kromek chleba podzielonych na pół
2 małe jajka
ok. 5-6 łyżek mleka
2 łyżki masła klarowanego (najlepiej) lub zwykłego masła
do podania:
biały ser
dowolny dżem
miód
WYKONANIE:
Chleb/bułki pokroić na kromki. Jajka roztrzepać z mlekiem i każdą kromkę moczyć chwilę w jajku z każdej strony i odstawić na deskę na ok. 1 minutę. W między czasie roztopić masło na patelni z nieprzywieralną powłoką, kłaść tosty i smażyć na złoto z każdej strony na średnim ogniu. Podawać ciepłe z czym się chce, bardzo dobrze smakują z białym serem, miodem lub dżemem, ale z czym je zjecie polecam Waszej kulinarnej twórczości :) Smacznego :)
Ja robię bez jajka, po prostu zwilżam stary chleb wodą, odciskam jej nadmiar i na patelnie :D też wychodzą genialne...
OdpowiedzUsuńa i nazywam to odświeżanym chlebem :P