Chleb pszenno-owsiany z dodatkiem jabłka

Chleb ten jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Dlaczego prosty, bo mieszamy wszystko jedną łyżką, potem wkładamy do rozgrzanego naczynia żaroodpornego i pieczemy :) Co zyskujemy? Zapach pieczywa rozchodzącego się po całym domu, a na śniadanie lub kolację, domowe, chrupiące, puszyste i delikatne pieczywo :) Chleb jest alternatywą do tego z zakwasem, ponieważ robi się go na drożdżach, dlatego jest szybki, ale w smaku po prostu rozpływa się w ustach. Jeżeli nie mam czasu na zrobienie chleba na zakwasie, to właśnie wtedy robię chleby na drożdżach i ten należy do jednych z moich ulubionych :) Polecam na dzisiejszą kolację lub jutrzejsze śniadanie, bo naprawdę warto :)
Przepis pochodzi ze strony mnaimmniam.com

SKŁADNIKI:

ZACZYN:
100g mąki owsianej (można zastąpić żytnią typ 720, tyle tylko że chleb będzie wtedy pszenno-żytni :))
30g świeżych drożdży
1/2 szklanki jasnego piwa najlepiej niepasteryzowanego
1/2 łyżeczki cukru

CIASTO WŁAŚCIWE:
400g mąki pszennej najlepiej typ 750, ale równie dobrze może być typ 550 lub 650
2 płaskie łyżeczki soli
230ml letniej wody
1 średniej wielkości jabłko (obrane i potarte na tarce, na grubych oczkach)

WYKONANIE:
Do miski kruszymy drożdże dodajemy mąkę owsianą, piwo i cukier wszystko chwilę mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie do zaczynu dodajemy makę, jabłko, sól oraz wodę całość mieszamy łyżką do połączenia się składników ciasto powinno być niezbyt zwarte, odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. Następnie ciasto posypujemy mąką i przekładamy do miski, starając się, aby cały chleb był otoczony w mące. Zostawiamy na 40 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Po 30 minutach wkładamy naczynie żaroodporne wraz z pokrywką do rozgrzanego do 240st. C piekarnika i zostawiamy przez 10 minut. Naczynie wyciągamy z piekarnika, będzie bardzo gorące i przekładamy do niego ciasto, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut w 240st. C. Po tym czasie odkrywamy ciasto i pieczemy bez przykrycia obniżając temperaturę do 200st. C przez 20 minut. Ciasto wyciągamy z naczynia i zostawiamy do ostygnięcia na kratce. Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty