Lasagne z łososiem i szpinakiem

Czy lasagne musi być tradycyjna? Nie musi :) Proponuję Wam dziś rewelacyjne połączenie łososia i szpinaku. Mój mąż stwierdziła w czasie jedzenia, że jest pycha, znaczy, że bardzo mu smakowało ;) Ciekawa jestem jak Wam zasmakuje to połączenie smaków, bo jak mawia mój kuzyn (za co mu dziękuję, bo uwielbiam to stwierdzenie:)): "Łosoś jest taką rybą, którą można pokochać, albo znienawidzić" i w tym daniu się go kocha. Lasagne jest delikatne, łosoś z lekką nutą cytryny, kremowy szpinak i całość podkreślona "szczyptą" smaku pomidorowego... po prostu poezja smaku. 

SKŁADNIKI (dla 2-3 osób):
ŁOSOŚ:
250g-300g świeżego łososia
sól, pieprz cytrynowy

SZPINAK:
250g świeżego lub mrożonego szpinaku (liście, nierozdrobniony)
125g serka mascarpone
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier

SOS BESZAMELOWY:
1 kopiasta łyżka masła
1 łyżka mąki
ok. 1,5 szklanki mleka
sól, pieprz, cukier

DODATKOWO:
1 kulka mozzarelli (zetrzeć na małych oczkach tarki)
30 g startego parmezanu (opcjonalnie)
12-14 płatków makaronu lasagne (najlepszy Barilla)
2 łyżki przecieru pomidorowego

WYKONANIE:
ŁOSOŚ:
Łososia obrać ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z nieprzywieralną powłoką. Doprawiamy solą ok. 0,5 łyżeczki i taką samą ilością pieprzu cytrynowego. Smażymy bez dodatku tłuszczu ok. 5-10 minut. Odstawiamy.

SZPINAK:
Mrożony roztapiamy na patelni i gdy się roztopi chwilę smażymy/ świeży, dokładnie płuczemy i gotujemy 3 minuty od zagotowania się, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, chwilę smażymy. Dodajemy serek mascarpone i czekamy, aż się rozpuści. Czosnek przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Odstawiamy.

SOS BESZAMELOWY:
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, aż mąka zacznie się rumienić, dodajemy połowę ilości mleka i czekamy, aż sos zgęstnienie, dolewamy systematycznie mleka, aż sos będzie miał konsystencję śmietany. Doprawimy solą, pieprzem i cukrem do smaku.

LASAGNE:
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, spód przykrywamy niewielką ilością sosu beszamelowego, dajemy płaty makaronu, żeby przykryły dno. Na makaronie równo rozkładamy połowę szpinaku, smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem i przykrywamy płatami makaronu. Kładziemy równo połowę łososia, odsączając z nadmiaru soku, smarujemy sosem beszamelowym, posypujemy serem i kładziemy koleją warstwę makaronu i tak samo robimy kolejne dwie warstwy, kolejno: szpinkową i łososiową. Na koniec przykrywamy warstwą makaronu, dokładnie smarujemy resztą sosu beszamelowego (gdyby brakło to dorobić) oraz przecierem pomidorowym i sypiemy resztą sera. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 220 st.C, pod przykryciem. Po tym czasie lasagne odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Wyciągamy z piekarnika, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęło i wszystkie smaki mogły się połączyć. Kroimy i podajemy. Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty